Paula Moisiola

Kategori: IBS/Hälsa

Skriver av mig

Hörni, jag måste skriva av mig lite. Jag har på senaste tiden haft så sjuka problem med min mage. Det har varit så här nu i cirka en månad och jag står här nu och har typ gett upp. Jag har ju IBS tror läkarna vilket känns väldigt oklart. IBS är ju ingen sjukdom utan det är väl en diagnos läkare sätter om man har känslig mage/irriterade tarmar? Det är ju självklart jätteskönt att det inte är någon farlig sjukdom eller liknande och det är jag tacksam för.

MEN bara för det mår jag ju inte bra. Var och varannan dag vaknar jag upp med sjuka kramper i magen. Det gör så ont att jag inte vet vad jag ska ta mig till. Jag känner mig alltså magsjuk i princip varje morgon. Och ni som någon gång haft magsjuka kan nog skriva under på att det inte är någonting man vill känna någonsin.

Detta påverkar mig både psykiskt och fysiskt. Att ha ont tar ju på krafterna. Och att inte få behålla maten och näringen i kroppen gör ju att jag känner mig trött och svag ofta. Dessutom tillför ju detta världens stress för mig. Jag vill ständigt vara någonstans där det finns en toalett vilket inte alltid är det lättaste. Att åka långa resor med tillexempel buss eller tunnelbana gör mig så stressad nuförtiden, så ska det ju inte vara såklart.

Jag vet liksom inte vart jag ska börja. Glutenfritt? Laktosfritt? Sockerfritt? Jag vet ju inte vad min mage mår bra av. Jag har ju försökt utesluta lite allt möjligt i perioder men har inte riktigt märkt någon riktig skillnad. Jag har testat receptfria och receptbelagd medicin men det fungerar inte riktigt heller. Så otroligt frustrerande. Jag känner ju i hela min kropp att någonting är fel, men det är ingenting jag gör som hjälper.

Nu har jag bestämt mig för ett nytt försök. Det jag kan äta just nu är i princip kokta grönsaker och soppa, vilket är ohållbart. Jag har fått upp ögonen för en kosthållning som heter FODMAP (hur fult ord). Men det är en diet som riktar sig åt just folk med IBS som ska vara bra för magen. Jag måste läsa mycket mer om denna kosthållning såklart men jag tror att det är någonting som iallafall är värt ett försök. Jag är väldigt desperat just nu och hade i princip kunna testa vad som helst.
Jag har även hört att PALEO kan vara bra för folk med IBS. Vi får se vad som låter bäst!

Har jag någon läsare med liknande problem? Hur har ni gjort? Vad fungerar för er? Kom gärna med era tips!

Upp